Het effect van Mediteren.


Het effect van Mediteren. 

Wat komt bij je op als je het woord “Mediteren” of Meditatie hoort? Zweverig en heel saai? Het is niet vol te houden misschien, die “meditatie”? Dat laatste deel kan wel kloppen.

Het is niet zo simpel als het klinkt, om het zo maar vol te houden die meditatie. Het vergt kunst en oefening, oefening en oefening en gewoon de mindset van het “DOEN”. Dat is wat bij de meeste mensen ontbreekt.

Wij willen allemaal een gelukkig, ontspannen en goed leven, maar wij vergeten vaak dat “doen”. Wij moeten gewoon beginnen en het gewoon doen. Dat geldt ook voor meditatie.

Ik geloof in de kracht van mediteren. Dat het hierdoor zal kunnen bijdragen aan een gelukkig, ontspannen en goed leven.

Ben ik fan van mediteren? Ik weet niet beter, ik heb het met de paplepel meegekregen. Ik ben een Boeddhist die ook 200% als Boeddhist is opgevoed. In Thailand, het land waar 95% van de bevolking Boeddhist is, staat meditatie centraal in ons geloof (overtuiging).

 

 

 

Al van jongs af aan op de basisschool tot aan middelbare school (van 4 – 18 jaar) wordt ons geleerd om dagelijks te bidden en te mediteren. Deze leerplicht wordt een gewoonte. Het is daarom niet vreemd dat ik, en de meeste Thais, meer kennis van meditatie hebben dan kennis van make-up toen ik 18 was.

Meditatie is goed voor je lichaam en geest. Het kost misschien een beetje je tijd en geduld. Met flink oefenen kom je heel ver.

De effecten van Mediteren:

⇒ Het vermindert stress. Geeft rust en is ontspannend. Meditatie richt je aandacht op je ademhaling en een zijn met je ademhaling. De rustige hartslag zorgt voor de rust en ontspanning in lichaam en geest.

⇒ Het leert je om geduldig te zijn. Uren in de kleermakershouding te zitten. Naast de pijn en de jeuk die je constant ervaart leer je ook om geduld te hebben door stil te blijven zitten. Je mag niet krabben of constant bewegen. Als je daar niet geduldig van wordt, dan weet ik ook niet meer.

 

 

⇒ Je leert te accepteren. De pijn en de jeuk (waarom jeuk? Ga maar eens stil zitten) die je voelt, je wilt het niet ervaren, maar je voelt het. De acceptatie die de pijn is hoort bij het mediteren. Niets dat je kan doen behalve doorgaan.

Niet toegeven en stoppen. Uiteindelijk zal de pijn vanzelf weg gaan. Dan weet je dat je goed bezig bent en toe bent aan voor de volgende stap van mediteren. Je accepteert het moment er van.

⇒ Je hersens blijven jong en alert. Het houdt het verouderingsproces van je hersenen tegen. Je wordt zelfs slimmer. Weet je dat onze Boeddha een Boeddha werd doordat hij 6 jaar lang heeft zitten mediteren?

 

 

Uiteindelijk is hij verlicht tot de wijsheid van Boeddha. Al die wijsheid van meer dan 2500 jaar is nog steeds de waarheid en meest gerespecteerde wijsheid die er is, tot de dag van vandaag, 2017.

⇒ Je lichaam blijft jong en alert. Mensen die veel mediteren, zien er ook jonger uit dan hun echte leeftijd. Doordat Meditatie flink de stress factor verminderd van je geest en lichaam.

⇒ Je wordt bewust van je leven, in je doen en laten. Je wordt rustig in je hoofd en daar ga je je ook naar gedragen in de buitenwereld. Wat een mens ongelukkig maakt is vaak niet de gebeurtenis. Maar wat denken wij over de gebeurtenis? Als je kunt stoppen met denken, dan ben je ook niet meer druk bezig met wat je ongelukkig maakt.

⇒ Minder snel geëmotioneerd raken, of minder snel boos. Je bent “in control” met jezelf en hoe je je voelt.

⇒ De kunst van het “zijn”. Niets is belangrijker dan het moment van NU en het hier zijn. Door meditatie ben je in je heden. Niet denken  aan het verleden of de toekomst. Je bent een met je ademhaling. Hier en nu.

 

 Bron foto’s lees disclaimer.

 

⇒ Het vermindert depressies. Negatieve gedachten zorgen voor depressie. Mediteren geeft je geen kans op negatieve gedachten. Het zorgt voor een leeg hoofd en rust in je hoofd. Een goed en positief beeld over jezelf.

 ⇒ Met meer aandacht in het leven staan. Een ander woord dat jullie kennen is mindfulness. Je leeft met meer aandacht en in het bewustzijn.

Het effect van mediteren.

Je hoort mij niet zeggen dat meditatie eenvoudig is. Maar het is wel de moeite waard en een cadeau voor ons welzijn. Als je verbetering van je lichaam en geest voort wilt zetten. Laten wij maar meer gaan mediteren.

Ben je bekend met meditatie? Mediteer je wel eens?