Thaise mensen zijn geen zonaanbidders.


Thaise mensen zijn geen zonaanbidders.

Toen ik in Thailand woonde besefte ik niet eens hoe bijzonder de zon is. Omdat er altijd zon is. Wij Aziatische en Thaise doen alles om uit de zon te blijven. Pet, parasol zelfs een boek of krant over ons hoofd tot een aan paraplu aan toe.

In de schaduwplekken blijven en alles (ik bedoel echt alles) om de zonstralen te ontwijken.

Ik dus ook. Nog steeds gek genoeg. Thaise mensen gebruiken amper zonnebrand. En er zijn weinig mensen die huidkanker hebben. Sowieso dat is wat ik gehoord heb. Maar er zullen altijd mensen zijn die zonnebrand gebruiken en huidkanker hebben. Wel, naast de donkere pigment dat onze huid beschermt, zal het feit dat wij liever uit te zon blijven, ons redmiddel kunnen zijn.
 

 

Toen ik daar woonde gebruikte ik ook niet echt zonnebrand. Ik leerde de waarde en het gevaar van de zon pas hier in Nederland kennen. Er was ook nooit op TV een campagne om mensen te laten insmeren om kanker te voorkomen. Vreemd eigenlijk. Misschien omdat het niet nodig is, omdat de meeste Thai toch niet graag in de zon gaan.

En, eerlijk is eerlijk, er is altijd zon en het is behoorlijk warm, dus je bent gek als je graag in de zon wilt blijven zitten. Dan zal je pas echt verbranden. Ik heb nooit gehoord, in de 24 jaar dat ik in Thailand woonde, dat iemand ooit verbrand was door de zon. En wat ik nu schrijf is geen wetenschappelijk onderzoek, maar meer mijn ervaring.

 

Let’s tweet:

Create you own sunshine. Klik om te Tweeten

 

De laatste jaren er zijn we meer bewust van SPF UVB UVB en nog meer stralingen. Tot SPF 70 verkopen ze daar aan en gelukkig maar! In Thailand staan bijna alle huidverzorgingsproducten met whitening om je huid lichter te maken. Iedereen wil wit of een zo licht mogelijke huidskleur hebben.

 Ik wordt er helemaal soms gek van als ik lotion koop. Ik wil geen whitening…ik wil gewoon lotion.. Terwijl hier in Nederland wij een zonnebank hebben, tan producten en de meeste mensen willen er graag bruin uitzien.

Heb ik ooit geschreven hoe het schoonheidsideaal dat verschillend is van mensen. Ieder land heeft een schoonheidsideaal.

 

Bron foto’s lees disclaimer

Thaise mensen zijn geen zonaanbidders.

Wat zeg dat over ons menssoorten? Wij willen altijd wat wij niet hebben.

Dat is een wijze les voor een immigrant als ik. Mensen willen graag vaak wat zij niet hebben. Ieder land heeft een andere wens en kijk op het leven. Ik gebruik deze gelegenheid om te leren waarderen wat ik heb. Al mis ik de zon, welke ik vroeger te veel had toen ik in Thailand woonde. Probeer ik te genieten van wat Nederland mij te bieden heeft. Zonlicht of niet.