Ontdek jezelf


Ontdek jezelf.

Wie ben ik? Hoe ontdek je je eigen zelf(ik)? Waarom is het belangrijk om te weten te komen, wie je bent. Heb je ooit een nieuwe camera of telefoon gekocht? Wat doe je met de handleiding die je erbij krijgt? Was het handig geweest als je weet hoe je met het apparaat om had moeten gaan? En weet wat de capaciteiten zijn, wat kunt je doen om het optimale er uit te halen van die camera of telefoon? Dat is het antwoord. Als je jezelf goed kent, kun je ook het beste uit jezelf halen.

 

Hoe ontdek je je eigen zelf(ik)?

In mijn vorige blog kun je lezen over accepteer jezelf en op deze blog gaat het over hoe je jezelf ondekt.

1. Ontdek jezelf door  te praat met jezelf. Het klinkt gek maar het werkt het beste. De magie van communicatie. Waarom zoveel tijd en energie besteden om een relatie met een ander in gang te houden? En je vergeet je de belangrijkste persoon in je leven. Praat alsof je beste vriend tegen je zou doen. Wie je bent weet je diep van binnen eigenlijk al. Accepteer het of niet dat is een andere verhaal.

2. Ga op pad, kijk en beleef de wereld. Of het nou in je eigen land of het buitenland is. Reizen verbreedt je wereld.

3. Andere omgeving, andere hobby, andere interesse. Ervaar wat je leuk en niet leuk vind van al die activiteiten.

 

4. Verhuis, dan ben je echt op jezelf en dwing je jezelf om opnieuw te beginnen, met dit proces leer je zeker meer van jezelf te weten te komen.

5. Omscholen, geef jezelf de kans om die baan te vinden die bij je past.

6. Leer te eten wat je nooit gegeten hebt

7. Leer een nieuwe taal. Als je een andere vreemde taal leert en kunt spreken, zal dat zeker je horizon verbreden en zal je nieuwe kanten van jezelf vinden.

8. Ga uit je comfort zone. Ga iets doen, waar je niet goed in bent maar wat je wel interesseert. Niet die dingen waar je een hekel aan hebt natuurlijk, je moet niet iets tegen je zin in doen. Daar wordt niemand gelukkig van, jij zeker niet. In dit proces zal je een hele andere kant van jezelf ontdekken en je zal verbaasd zijn wat je hier ontdekt.

 

 

9. Rolspelen. Als je een heel rustig persoon bent, doe eens iets geks en andersom. Stap eens in de zoveel tijd in iemand anders zijn schoenen. Kijk om je heen met een anders perspectief. Dan komt je zeker verrast te staan.

10. Keuzes maken. Hoe wij keuzes maken in ons leven zegt veel over wie wij zijn.

11. Kijk terug naar je kindertijd, hoe je ouders waren, hoe je werd opgevoed. Dat is zeker de basis van wie je bent geworden. Dat kun je niet ontkennen. Als je dat hebt geanalyseerd, dan kom je veel te weten over bepaalde eigenschappen of je dat nou leuk of niet leuk vind. Doe er iets aan als het nodig is.

 

 

12. Niks doen en wachten? Dat kan ook, laat de tijd je de les leren. Je wordt vanzelf iedere dag ouder, ervaring zal je heel veel les geven en daar kan je wat van leren als het goed is. Maar laten we dan maar hopen dat het niet te laat is. Als je jezelf al goed kent, wie je bent, dan is het handiger om er mee om te gaan.

Als je jong bent, kun je op een andere manier leven dan als je al 67 bent, dat is een feit. De levenslust neemt toe. Als lichamelijke kwalen niet in op je weg komen. Daarom vind ik het zo belangrijk dat je altijd goed voor jezelf zowel lichamelijk als geestelijk zorgt. Dat je lang kunt genieten van dit leven in een gezonde geest en een gezond lichaam.

13. Als het je niet kan schelen wat je gelezen hebt, ook goed, het is jouw leven, doe wat je wil. Maar het zal leuk zijn als we een goede relatie en harmonie met onszelf kunnen hebben, als dat betekent dat wij af en toe aan onszelf moet werken. Waarom ook weer niet. Het is een goede investering, toch? Investeert in jezelf. Vind je niet?