De rijke, de arme en de gelukkige.


De rijke, de arme en de gelukkige.

De rijke, de arme en de gelukkige. Ik stel graag een vraag aan mijzelf en anderen. Soms word ik zelfs getackeld door een vraag waar ik mijzelf diep van binnen antwoord moet geven en dit is wat ik denk en wat mijn antwoord is.

Jaren geleden wordt deze vraag aan mij gesteld. Deze vraag zou ik waarschijnlijk nooit te horen krijgen als ik geen immigrant was.

⇒Waarom komen Thaise vrouwen hier wonen?  Omdat hier een rijker land is?

Thailand is een arm land en Nederland een rijker land. Is dat zo?

Als je bedoeld dat de “exchange rate” hier hoger ligt en dat  iedereen hier een TV, wasmachine, pensioen, AOW, of een auto heeft, bedoel je dat dan met een rijker land?  Dan mag Thailand misschien een arm land zijn, maar, als wij bijvoorbeeld in Thailand bij mijn vader thuis koken en wij hebben chili, basilicum, citroengras, koriander, citroen nodig, dan staat dat gewoon in de tuin, zelf geplant (biologisch dus ;-)). Waar wij gewoon vers pakken en er meteen mee koken. Kokosnoot, banaan, papaja, zoete aardappel zelfs kippen en eieren zijn ook in onze achtertuin. Als die van ons op zijn, dan hebben onze buren het wel. En ze delen graag omdat het geven en nemen is bij ons. Wij koken altijd veel en delen graag met de buren. Dat is gezellig en schept een band.

Misschien hebben wij geen wasmachine, auto, TV (is dat zo? Volgens mij hebben wij die ook thuis)  🙂 Zelfs heeft mijn familie pensioen omdat bijna onze hele stamboom in het leger werkt, dus voor de overheid. Hier wordt pensioen opgebouwd, geld voor alle ziektekosten, studiegeld voor alle kinderen in het hele gezin. Niet iedere Thai krijgt een pensioen, dat klopt. Wij hebben het geluk dat mijn vader een ambtenaar is. Natuurlijk er zijn rijke en armere gezinnen dan onze.

 

De rijke, de arme en de gelukkige.

Thailand is arm? Dat ligt er aan wat de definitie van arm is. Als je materiële dingen bedoeld, zoals bijvoorbeeld merkkleding, High End make-up of een luxe event, dan misschien wel. Maar niet van de pure, natuurlijke en simpele dingen in het leven. Zoals overal een eetkar op straat. Hoe vriendelijk de mensen zijn. Thailand heet niet voor niets het land van de glimlach.

Ik hoor wel eens de opmerking dat niet iedereen tegen je lacht als je daar op vakantie bent. Wij zijn dan wel vriendelijk, maar niet gek. Jij lacht ook niet 24/7 tegen iedereen die je tegen komt, toch? Wel, de aardigheid die naast dat gebaar ligt is ook hoe ze met je omgaan. Ik begrijp de taal en de cultuur, dan heb ik ook sneller door dat het niet alleen om een lachend gezicht gaat.

De mensen zijn meestal erg vriendelijk en aardig, niet stug of hard. Ze houden rekening met elkaars gevoel, en bepaalde vragen zal je niet snel van hun krijgen. Al moet ik zeggen er zijn ook genoeg slechteriken in Thailand.

Als ik van de arme op zoek ga naar de rijken. Wat heeft Nederland dat Thailand niet heeft? Geld? Om te doneren aan de arme landen misschien. 😉

De persoon die deze vraag stelt is niet echt romantisch vermoed ik, al weet ik dat niet iedereen gelooft in de liefde . Dat ik 9000 Kilometer heb gereisd om mijn hart te volgen omdat ik echt verliefd op iemand was, dat is misschien moeilijk te geloven waarschijnlijk.

 

 

Ben je gelukkiger hier dan in Thailand? Dit is een leuke en best een nieuwsgierige vraag die ik zelf zal ook kunnen stellen.

Uit mijn ervaring maakt het niet uit waar je woont. Je wordt daar niet gelukkiger door. Misschien een veiliger gevoel als je uit een oorlogsgebied komt maar niet perse gelukkiger.  Omdat je jezelf meeneemt. Of dat in een paleis is of de rimboe. Je bent verantwoordelijk voor hoe je je voelt. Als je gelukkig bent, dan ben je overal gelukkig.

Voorbeeld;  je hebt een gebroken hart en je vliegt naar de Malediven? Zal het minder pijn doen? Omdat je ineens op de mooiste plek op aarde bent? Lekker warm weer, mooi, paradijselijk. Dat denk ik ook niet en dat is wat ik bedoel. Zorg dat je je goed voelt en lekker in je vel zit, dan is  Thailand, of Nederland, of Panama, of waar dan ook, de beste plek om te wonen. Met andere woorden, je bent je thuis en je woont in jezelf.