Taalbarrière deel 1


Taalbarrière deel 1

Taalbarrière. Ik ben aan deze blog begonnen om te laten zien dat je niet perfect hoeft te zijn om ergens aan te beginnen. Als je je hart maar volgt en doet wat je hart je ingeeft. Dan is het al genoeg. Ik spreek en schrijf geen perfect Nederlands. Taal is een middel dat de mens gebruikt om te communiceren. Hoe vaker en hoe langer je het gebruikt, hoe beter je wordt. Maar ik denk dat communiceren, dieper gaat dan de taal… Je doet dat ook door je lichaamshouding, hoe je over andere mensen denkt of door hoe je een ander behandeld.

Waarom communiceren wij? Antwoord: Om elkaar te kunnen begrijpen. Je boodschap, je stem of je verhalen aan een ander door te geven.

 

Ik zelf gebruik geen dure of fancy woorden in het Nederlands. Wel komen mijn woorden altijd recht uit mijn hart. Hoe ik het voel en hoe ik denk. Ik praat met mijn gevoel en schrijf om mijn gevoel te uiten. Ik schrijf niet alleen om een taal te schrijven.

Ik begon aan deze blog alleen om mijn gedachten te delen. Mag ik het doen, met mijn taal niveau? Natuurlijk mag dat! Waarom zal dat niet mogen. Ieder mens op deze planeet heeft net zoveel recht als een ander mens. Dus als mens kan je ook alles doen wat andere mensen ook mogen doen. Al weet ik dat mijn taal niet perfect is, toch begin ik een Nederlandse blog.

Een kind leert de taal heel anders dan volwassenen. Ik leerde de Nederlandse taal op mijn 24-ste. Logisch dat mijn Nederlandse taal heel anders is dan Nederlandse mensen die hier geboren en getogen zijn. Maar is dat de reden om mij te weerhouden om aan deze blog te beginnen?

“Je bent best slim” Het lijkt of mensen verbaast zijn als ze mij een compliment geven. Waarom verbaast ze dat? Dat ik slim ben? Waarom mag ik niet slim zijn? Omdat ik een buitenlandse ben? En gebroken Nederland spreek? Trekken mensen de conclusie omdat je met een buitenlands accent praat.  (niet iedereen denkt er zo over, dat weet ik en gelukkig maar.)

Aan de andere kant lijkt het alsof mensen meer accepteren van Engels sprekende mensen die oorspronkelijk uit Engeland of Amerika komen? En Engels blijven spreken, geen Nederlands. Dan hoor ik niemand zeggen “Je bent in Nederland, dus spreek ook Nederlands geen Engels” . Misschien omdat wij engels kunnen verstaan? Daardoor worden ze een uitzondering? Het lijkt alsof mensen dat meer kunnen accepteren. Maar er zijn ook genoeg Amerikanen en Engelsen die wel Nederlands praten.

Wat ik schrijf is gewoon wat ik meemaak. En afvragen, waarom het verschillend is? Het kan ook zijn dat je het anders ervaart. Maar als je mee denkt, wees eerlijk over je gevoel hiervan en hoe je zelf zal reageren. Als je iemand Engels hoort spreken hier met hun vriend of iemand Turks hoort praten met hun gezin, maakt het verschil? En ik bedoel geen toeristen.

Waarom worden mensen met een Engelse moedertaal meer geaccepteerd? Of zie ik dat verkeerd?

 

 

Ik heb zelf meegemaakt dat iemand werd veroordeeld om haar moedertaal. Ik denk dat het een Turkse vrouw was die met haar kinderen praatte. “Je woont in Nederland, dan praat je Nederlands ”. Ik vraag mezelf af, als een Nederlands stel in het buitenland gaat wonen, zullen ze niet meer Nederlands praten? En ook niet met hun kinderen omdat zij dan ook niet meer in Nederland wonen? Ik zie ook genoeg blogs in de Nederlandse taal terwijl de blogger niet meer in Nederland woont. Omdat je niet meer in het land woont mag je ineens niet meer die taal gebruiken? En begrijp me niet verkeerd, ik ben het er mee eens dat je als buitenlander moet integreren en je aan moet passen in het land waar je woont.

Maar omdat je geen perfecte zinnen kunt opbouwen, moeilijke woorden gebruiken of foutloos kunt schrijven maakt dat je geen dom persoon. Stel je voor, een de dokter uit Thailand die hier komt werken. Is hij ook dom? Ik ben er van overtuigd dat zijn/haar Nederlands niet zo best is in een korte tijd ( tenzij een van zijn/haar ouders een Nederlander is en hij/zij al van jongs af aan met twee talen was opgevoed). Betekend dat, dat die Thaise dokter minder slim is dan een Nederlandse dokter? En hoe zit het als het andersom is?

Zijn wij allemaal dom? We gaan allemaal graag op vakantie naar het buitenland. Dan zijn wij dus ook domme mensen in het land dat wij bezoeken? Alleen omdat wij de taal niet spreken en niet beheersen?

Daarom wil ik dit artikel schrijven. Dat het altijd makkelijk is om een vooroordeel te hebben, je mening klaar te hebben over iemands taalkundigheid. Maar is het soms wel terecht?

 

Lees dit verder in Taalbarrière deel 2. Ik breek het artikel in twee stukken omdat het anders een erg lang artikel is.  ♥ ♥ ♥ ♥    Hebben jullie iets toe te voegen?    ♥ ♥ ♥ ♥