fotografie les


Fotografie les.

Fotografie les is een groot woord, meer hoe leer ik omgaan met mijn fototoestel zijn misschien betere woorden. Foto’s maken, dat kan iedereen. Foto’s van vakanties, verjaardagsfeestjes, uitjes, eten voor op mijn Facebook. Al heb ik een paar fototoestellen tot mijn beschikking, toch had ik besloten om een nieuw fototoestel te kopen nadat ik foto’s had gemaakt met mijn oude toestel en mijn Samsung 3 telefoon voor mijn nieuwe blog Choosebeautiful.nl. Omdat ik ontevreden was over de kwaliteit van de foto’s.

Achteraf gezien denk dat het meer een gebrek was van mijn fotografiekennis en ervaring. Je hoort wel eens mensen roepen dat je telefoon goed genoeg is om foto’s te maken voor je blog. Je hebt geen duur fototoestel nodig. Maar ik betwijfel het.

Ik wilde mooie foto’s voor de website. Daar was ik vast beraden in. Al wist ik niet goed hoe ik goede foto’s voor elkaar kreeg. Behalve met een beter toestel.

 

 

 

Dus heb ik toch, met de hulp van mijn partner, een Nikon D5500 gekocht met een 50mm lens, een extra lens en extra belichting. Het heeft me een behoorlijk bedrag gekost. Maar zoals ik gezegd heb, ik was vastberaden om mooie foto’s te kunnen maken.

De foto’s van mijn nieuwe toestel, hebben me niet teleurgesteld. Hij maakt echt geweldige foto’s, ondanks mijn beperkte fotografiekennis. Maar net als alle andere bloggers, weten jullie hoe belangrijk foto’s maken is voor je blog. Net zo belangrijk als een goed verhaal. En ik wist dat ik beter kon. Net als mijn toestel. Die kan zo veel, alleen ik wist niet hoe. Dus om het beste uit mijn toestel te halen nam ik les. Met dank aan mijn lieve partner die me aangemeld had voor de fotografie les.

Ik was echt benieuwd wat ik zou gaan leren. Dus iedere zaterdagochtend om 9.30 ging ik met plezier en nieuwsgierig naar de klas. Ik ga hier niet uitleggen wat ik geleerd heb. Niet omdat ik iets achter wil houden of jullie mijn kennis niet gun, maar ik weet gewoon niet hoe ik het kan uitleggen. Over diafragma’s, ISO, sluitertijd, witbalans…etc…

Wel heb ik een samenvatting van wat ik geleerd heb na 3 fotografie lessen. ( ongeveer 9 – 10 les uur ) Wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Ik weet nu beter hoe ik met mijn toestel kan omgaan, en hierdoor hoop ik ook beter gerichte resultaten te krijgen van de foto’s die ik maak.

Wat heb ik geleerd:

⇒ Het fout of goed foto’s maken is een kwestie van smaak en wat de fotograaf wil bereiken met het maken van een foto.

⇒ Oefening baart kunst. Al weet ik nu meer over de techniek, ik zal nog steeds veel moeten oefenen om alles onder controle te krijgen.

Ik ging vaak uit nadat ik mijn nieuwe toestel had gekocht. Toen de batterij van mijn fototoestel leeg was had ik alleen nog mijn telefoon bij me. Ik heb al de foto’s van Dagje uit: uitgeestermeer, Beautiful Istanbul, Thailand A piece of me deel 1 en Thailand A piece of me deel 2 met de telefoon gemaakt. Hebben jullie die foto’s al gezien?

Ik vind dat er niets mis is met de foto’s. Mijn telefoon maakt best goede foto’s. Toen twijfelde ik even of mijn fototoestelaanschaf wel de juiste keus was geweest. Het was toch een behoorlijk bedrag, sowieso voor mij.

Nu ben ik een paar maanden verder met bloggen en heb ik wat meer foto’s gemaakt voor mijn blog. En nu kom ik er achter dat het het beste is om de combinatie te gebruiken. Een combinatie van een fototoestel en de telefoon. Ik ben ook benieuwd hoe andere bloggers dat doen. Als jullie andere ervaringen hebben? Ik hoor het graag bij het comment gedeelte.

 

 

 

Nog een conclusie die ik heb is:

⇒ Ik denk dat een goed fototoestel nodig is om te investeren voor je blog. Maar verdiep je wat meer in het toestel dat je wilt kopen zodat je niet meer geld uitgeeft dan nodig is. Ik denk dat ik achteraf ook een goed fototoestel had kunnen kopen met de helft van het geld dat ik heb betaald.

Toentertijd dacht ik, de nieuwste is de beste. Wat niet altijd zo hoeft te zijn natuurlijk. Soms heeft je toestel veel te veel overbodige luxe die je niet eens nodig hebt, dan is het zonde als je de functie niet gebruikt maar er wel voor moest betalen. Je zal goed moeten nadenken. Wat is het beste voor jouw en je blog.

Ik klaag niet over mijn toestel. Het mooie van mijn toestel is dat, doordat hij veel kostte, had en heb ik extra motivatie om mijn best te doen om mooie foto’s te maken voor mijn blog. Al was ik niet altijd tevreden met alle foto’s die ik heb gemaakt. Maar daar kan ik alleen maar van leren

Ik hoop wel dat ik steeds beter wordt met de tijd, met zowel foto’s maken als met bloggen. Hoe kan je alles in een korte tijd perfect krijgen? Alles komt op zijn tijd. Tot nu toe ben ik tevreden met mijn blog en de foto’s. Dat is genoeg. Gelukkig, het fototoestel is ook niet alleen voor mijn blog, het is ook voor het hele gezin. Om bijvoorbeeld een mooie vakantiefoto vast te leggen. Ik vind fotografie echt heel leuk. Ik kan intens gelukkig worden als ik mooie foto’s maak.

Ik zie er zeker niet vanaf om in de toekomst nog extra fotografie lessen te nemen. Met een blog is extra schrijf- en fotografie-lessen geen overbodige luxe. Al heb ik helemaal geen zin in schrijfles. Daarom neem ik die ook niet. Ik doe alleen wat ik leuk vind. Dat is ook wat ik nu doe met mijn blog. Het is een leuke blog voor mij, als het niet perfect is, dan is dat ook prima. Mijn blog is net als ik. Alles behalve perfect.

♥ ♥ ♥ ♥    Hoe beleven jullie het fotografie gedeelte van je blog? Vind je het leuk om foto’s te maken?    ♥ ♥ ♥ ♥