Wat is een minimalist?


Wat is een minimalist?

Wat is een minimalist? Minimalist, waar denk je aan als je aan dit woord denkt? Je ziet mensen het woord minimalist gebruiken, maar weet je wat een minimalist precies is? 

Als ik denk aan het woord “Minimalist” dan denk ik aan “consuminder”, simpel, puur en eenvoudig. Een levensstijl waar je weinig nodig hebt. Tevreden, niet zielig of tekort doen aan jezelf. 

Met dank aan wiktionary maak ik het makkelijker door hier uit te leggen wat minimalist betekent. 

Minimalist is een zelfstandig naamwoord. Volgens wiktionary betekent het: 

1. Beoefenaar van het minimalisme

2. Iemand die niet meer doet dan het allernoodzakelijkste, die de kantjes eraf loopt

Minimalist weet je nu en wat is minimalisme dan? 

Minimalisme is ook een zelfstandig naamwoord dat betekent: 

“het streven om met zo eenvoudig mogelijke middelen een doel te bereiken, een effect te bewerkstelligen”  Bron:  https://nl.wiktionary.org/wiki/minimalist

“Leven met minimaal” zou je ook kunnen zeggen. Het is de manier van leven met minder. Je kunt minimalist als tegenovergesteld van materialist zien. Heb je jezelf ooit afgevraagd, wie ben ik? Ben ik een minimalist of een materialist? 

 

 

De keuzes die wij dagelijks moeten maken. Kleine keuzes en grote keuzes. De kern is diep in jezelf kijken, welk leven wil je leiden. Wat heb je nodig in je leven om tevreden en gelukkig te zijn? Iedereen weet dat wij 4 basis behoeften nodig hebben om te leven. Maar hoe vaak staan wij hier bij stil? 

Helaas hebben wij meer dan wij nodig hebben. Hebberig naar onzin en overbodige luxe spullen welke wij willen toevoegen aan ons leven. Gelukkiger worden wij daar niet altijd van. Toch blijven wij radeloos kopen. 

Wij leven in een wereld waar alles mogelijk is, veel comfort en hebben normaal is. Omdat wij het waard zijn! 

Er zijn wel mensen die hun koopgedrag beu zijn en kiezen voor minimalisme. Daarom lijkt het mij dat het geen kwaad kan om hier bewust bij stil te staan. En vraag jezelf af voor je iets koopt: 

“Heb ik dit echt nodig? ” Bewust zijn kan al een verschil maken. 

Wat moeten wij doen als wij iets niet kopen?

Wees creatief en vindingrijk. Door spullen die je al hebt te gebruiken, hergebruiken, en recycle. Dan hoef je minder te kopen. 

Voorbeeld: 

⇒ In een moestuin moeten wij eerst zaad planten. I.P.V. een dure nieuwe zaadplant set te kopen (wat vaak niet goedkoop is) kunnen wij de eierdoos die wij toch weggooien gebruiken. 

⇒ Lipstick, gebruik het ook als blush. Hoef je ook minder blush te kopen. 

Wat levert minimalist je op?

⇒ Tijd, dat spaar je enorm. Denk aan de winkeltijd die je minder besteed, zoek op het internet informatie. Tijd om de overbodige luxe spullen te onderhouden. Tijd om te gaan werken. Je hebt geld nodig om te kunnen consumeren. Niet kopen = minder werkuren. 

⇒ Rust in je hoofd en in je huis. Komen er minder spullen in huis, dan blijft je huis netjes. 

⇒ Je hebt alleen maar spullen die nuttig zijn. Met bewust kopen, koop je nooit onzin spullen. 

⇒ Je kunt gelukkig zijn met niks. Je doel is niet meer gelukkig zijn omdat je mag shoppen. Je vind je geluk in andere zaken, wat niet met materiaal te maken heeft. 

 

 

⇒ Jezelf minder aantrekken wat een ander over je denkt. Breek los van je vasthouden aan je ego. Je hoeft voor een ander geen indruk te maken door waartoe je in staat bent om te kopen. Wat je draagt, wat je hebt.

⇒ Sterk je zelfbeeld. Je voelt je waardevol als persoon. Het heeft niets met wat je hebt of niet hebt. 

⇒ Je bent niet afhankelijk aan dure merken. Je koopt omdat het product echt goed is, kwaliteit is en omdat je het nodig hebt. Niet voor het duurdere merk of de bekende naam. 

⇒ Het is niet dat je geen dure spullen niet kunt kopen, je maakt gewoon een keus. 

⇒ Minder rood staan op je bankrekening. Zelf geen schuld meer hebben. Mensen laten ons zien wat ze kopen. Maar hoeveel mensen laten je zien wat op hun rekening staat? Omdat iemand dure spullen koopt of bezit betekent niet meteen dat ze het geldzaken goed op orde hebben. 

⇒ Je wordt creatief. Doen voor minder. Google is een mooi tool om alles te vinden als je niet echt creatief bent. Zoveel tips en trucs staan op het internet.

⇒ Je leven wordt eenvoudiger en simpeler, maar daardoor krijg je meer tijd voor wat echt belangrijk is voor je. 

⇒ Je leert de andere kant van jezelf kennen. Al heb je geen dure parfum die iedereen heeft en over heeft. Ben je nog steeds dezelfde persoon?

⇒ Geld maakt je leven makkelijker maar niet perse gelukkiger. Geen geld dan, ben je pas ongelukkig. 

⇒ Je weet wie je bent en waarom je de keuze maakt die je maakt.

⇒ Je draagt mee aan een duurzame wereld. 

Moet je een minimalist zijn?

Het is jouw leven. Het kan, het mag, maar een minimalist worden moet niet. Het is geheel aan jou. Ik vind een kleine aanpassing, dan ben je al goed bezig. 

Hoe vaak voelen wij vrouwen ons niet schuldig na een aankoop van kleding, cosmetica etc.? Hoeveel vrouwen verstoppen hun aankoop voor hun partner om problemen en ruzie (gezeur) te voorkomen? Soms durf je er zelfs met niemand over te praten, over je koop probleem. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? 

Daarom lijkt het mij beter om bevrijd en gelukkig te zijn wanneer wij iets kopen, of niet kopen. 

 

 Bron foto’s lees disclaimer (**)

Wat is een minimalist?

Ben ik een minimalist? Ik ben flexibele minimalist. (zo veel mogelijk als ik maar kan minimalist) Ik zie mijzelf niet als puur minimalist, want zo extreem ben ik niet. Ik reis nog naar ander landen. Is reizen nodig? Nee, maar dat wil ik graag. 

Sinds ik blog koop ik ook meer cosmetica dan voorheen. Vaak blijf ik achter met te veel producten die ik niet op kan maken. Daarom is het voor mij goed om hier mee bezig te zijn, met minimalist. Ik heb zelf een stuk over opmaken challenge geschreven, hoe schuldig ik mij voel om te veel te hebben. 

Ik kies vaak om een minimalist te zijn door een goedkoop leven te leiden, koop wat ik echt nodig heb. Ik denk er goed over na voordat ik iets koop. Daarom koop ik ook vaker duurzame kleding van tweede hands. Ik heb een keus gemaakt om een dierproefvrije cosmetica blog te worden, dat helpt zeker met flink minder radeloos producten kopen. 

Daarnaast ben ik niet afhankelijk aan dure merken. Dat scheelt enorm veel geld. Mijn waarde is niet minder geworden omdat ik geen High End merk gebruik. 

Probeer het eens, koop minder, recycle, hergebruik wat je al hebt. Dan zal de wereld voor jou opengaan. Wil je niet meer bevrijding, opgeruimd, meer grip, inzicht. Koopgedrag onder controle hebben? Minder rommel in je huis en je hoofd. Ik zie zoveel voordelen. 

Wat is een minimalist? Ben jij een minimalist of een materialist?