Onzekerheid


Onzekerheid…dat kreng..

Onzekerheid. Dat hebben wij allemaal. Het zit in ons al willen wij anders. Iemand anders onze onzekerheid laten zien is best lastig omdat het de kwetsbare kant van je zelf blootstelt.

Hoe zelfverzekerd ben jij? Kan je soms wel onzeker worden? Heb je bevestiging nodig dat je goed bent of het goed doet?

Wat doe je dan als je onzeker wordt?

Dit ga ik doen als ik onzeker wordt:

Ik ga eerst een gesprek met mijzelf aan en vraag mijzelf af, wat is de reden dat je nu onzeker bent? Ontevredenheid kan de oorzaak van de onzekerheid zijn. Net als wanneer wij onszelf vergelijken met een ander. Dat kan ook voor een hoop gedoe zorgen. Is het echt terecht die onzekerheid?

Waarom vergelijken wij ons met anderen? Ieder haar eigen pad, je kent andermans pad niet, zoals ze jou pad ook niet kennen. Heeft het echt zin om te vergelijken? Zeker als het jezelf naar beneden haalt daardoor?

 

 

 

Ontevredenheid. Is het niet beter je meer te richten op waar je mee bezig bent? Je best te doen met je eigen bezigheid. En zeg tegen jezelf wat voor resultaat er ook is. Is het goed omdat je het beste al gegeven hebt en meer kan je niet doen? Wees trots op jezelf, wat en hoe je het gedaan hebt en wat je hebt bereikt. In plaats van ontevredenheid.

Accepteer dat er altijd plus en min punten in ieders leven zijn. Hoe wij ook zijn, wat wij ook doen. En dat er soms een fout word gemaakt en er dingen zijn die niet perfect zijn gegaan. Aaahh.. wij zijn een mens en fouten zijn er om te maken. Tuurlijk, onzeker mag, maar niet lang. Blijf jezelf niet op je kop geven. Ben ik wel goed genoeg? Natuurlijk, je bent goed genoeg! Er zijn genoeg dingen die goed gaan en die je goed doet.

 

 

Positief: Daar gaat wij weer, ik weet het. Je kunt zeker lastig overleven met een negatieve mentaliteit. Het lukt je wel, maar het maakt je leven er niet makkelijker op. Geniet van de positieve kanten, net als je van de zon kan genieten. Even op je tanden bijten, leef en laat negativiteit komen en gaan, net als de donkere dag in de wintermaand. Voor je het weet wordt het weer lente en zomer…

⇒ Deel dit met mensen die luisteren. Niets mis om af en toe je onzekerheid uit te spreken. En luister terug wat anderen te zeggen hebben. Leer er wat van.

 

 

Ik denk nog steeds dat iedereen wel eens onzeker is. Min of meer. De ene dag is het beter dan de andere. Of ga je mij vertellen dat het je nooit overkomt? Echt!?

Als het mij gebeurt, na het gesprek dat ik met mijzelf of misschien anderen gevoerd heb. Dan ga ik iets leuk doen, iets wat mijn stemming doet oppeppen. En vergeet je eigen kracht niet. Je bent goed en sterker dan je verwacht hebt. ( Nu zweef ik rond ;-))

Het is niet mijn bedoeling om anderen een les te geven over wat wel of niet moet. Onzekerheid is gebaseerd op een waar gebeurt verhaal en hoe ik mijzelf uit de put haal. Het is hoe ik deed en doe, als je er wat aan hebt mag je het lenen maar als je nog een beter idee hebt, geef mij maar wat tips.. ik hoor het heel graag. Ik kan het altijd gebruiken. Onzekerheid…dat kreng..