Vrij zijn


Vrij zijn.

Wat is dat? De kunst om vrij te zijn. Als volwassen werken wij omdat er brood op de plank moet komen en rekeningen moeten worden betaald. Maar het gaat hier niet over werk. Het gaat over wat je doet in je vrije dagen. Om te ontspannen en rust te ervaren. Kunnen we ons werk echt op de werkvloer laten liggen als we vrij zijn?

En als we vrij zijn, zijn we dan echt vrij? Ik ben ook zo iemand waarbij veel dingen en ideeën rondspoken in mijn hoofd, piekeren noemen wij dat. Daar zijn wij vrouwen goed in. Wij maken ons druk om wat anderen denken, is het echt goed wat we doen? Zullen we niet onaardig worden gezien, alles en nog wat halen wij ons in ons hoofd. Herkenbaar misschien?

 

Juist voor deze mentaliteit die wij hebben, is het erg goed als we af en toe dan even los laten en ons gevoel de vrije loop laten. Dan kunnen wij echt vrij zijn, als wij vrij hebben. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een kunst om los te laten en je vrij voelen te beheersen. Maar in mijn Choose beautiful blog wil ik het niet alleen over de buiten schoonheid hebben maar ook over de innerlijke schoonheid, wat kunnen wij af en toe doen om onszelf van binnen lekker te laten voelen. Wat geeft  me dat vrije gevoel, vraag ik mezelf af en mijn antwoord is:

1. Als ik mijn eigen keuze maak, mijn eigen weg ga. Doe wat mijn hart me ingeeft en niet wat anderen van me verwachten. Mensen om je heen hebben soms bepaalde verwachtingen van ons. En soms voel het als een last. Je kunt niet altijd voldoen aan de eisen of verwachtingen van anderen. En zou je dat kunnen? Wil je het echt? Stop pleasing anderen ten koste van jezelf. Maar toch, wees vriendelijk en blijf aardig.

 

2. Zegt eens nee tegen anderen. Prop alle activiteiten en to do lijsten op één dag. Je kunt niet alles doen en overal zijn, al wil je het. En nu en dan zal je nee moeten verkopen om rust en ruimte aan jezelf te gunnen.

3. Gebruik de tijd en ruimte die je hebt creatief op een effectieve manier, denk goed na hoe je deze het best kunt besteden. Hier heb ik bepaalde tips voor.

3.1 Ga een wandeling maken, alleen, in het  bos, op het strand. Waarom alleen? Je kunt natuurlijk ook iemand meenemen als je maar de rust kunt bewaren. En je niet constant aan die persoon aan hoeft te passen. Daar gaat je rust weer. Dan ben je al weer bezig met iemand anders. Dat kan niet de bedoeling zijn.

3.2 Ga winkelen, spullen bekijken die je inspireren. Mensen creëren dingen en ideeën, daarna verkopen ze dat. Het kan inspirerend zijn er alleen naar te kijken.

3.3 Ga naar een expositie voor dezelfde redenen als winkelen. Inspiratie op doen.

 

 

3.4 Doe eens anders dan je gewend bent. Als je altijd thuis luncht, ga dan eens buiten de deur lunchen en andersom. Het kan ook verfrissend zijn om je eigen lunch salade helemaal zelf te maken en een mooie eettafel gezellig te dekken met een vaas bloemen erbij.

3.5 Pak je hobby weer op. Dingen die je energie geven en een gelukkig gevoel bezorgen. Wat dat dan ook is, haken, naaien, schilderen, dansen noem maar op. Maar overdrijf het niet. Alles met mate.

3.6 Mediteren. Het geeft rust. Oké, ik snap het, het is lastig te doen. Toch proberen, oké?

3.7 Ga lekker in de zon liggen. Ontspannener kan het haast niet. Dit zijn zo’n beetje de ideeën  die ik me kan bedenken op dit moment. Je zult vast wel meer en betere ideeën dan ik kunnen bedenken. Doe wat je denkt dat goed voor je is, dat het je rust en een vrij gevoel geeft. Doe het gewoon.

 

 

 

4. Realiseer de verschillen tussen werk en privé. Werk geeft je voldoening maar je hebt ook andere especten in het leven die je ook niet moet vergeten. Relatie, familie, gezin en vriendschap bijvoorbeeld. Misschien, als je je realiseert dat al dit ook belangrijk is, dan kun je makkelijker je werk even opzij zetten en loslaten. Om te genieten.

5. Leef op het moment. Als je werkt, doe je best en blijf er bij. Maar als je thuis en vrij bent ook. Ga niet aan huis en klusjes denken als je op je werkvloer bent en andersom.

Vrij zijn.

Ik kan de ene dag ook beter ontspannen dan de andere dag. Het is lastig om te ontspannen omdat ik vaak  die verplichting en de druk voel dat ik altijd alles goed wil doen. Gelukkig, ik hoef alleen maar aan de dierbare mensen om me heen te kijken om te blijven herinneren waar ik het allemaal voor doe.

Om plezier te beleven met hun neem ik geregeld een pauze terwijl ik het druk heb om lekker tijd met ze te besteden, om te gaan lunchen, een blokje om. Even boek of leuk televisie programma te kijken. Ja het bestaat echt een leuk televisie programma. Mensen doen zoveel op een dag dat wij soms vergeten, hoe wij ons hierbij voelen.

Als je alles maar volboekt met werk afspraken en vrienden afspraken dan zijn wij gelukkig. Want dat betekent dat wij socialiseren met anderen. Dat is het gevoel dat het ons geeft. Tot je vakantie hebt, dan word je ziek omdat je lichaam en geest eerst van de drukte moet afkicken. Wordt niet te druk, neem af en toe wat rust lieve mensen. En geniet van het vrij zijn! Hoe zit het met jou? Gaat je het vrij zijn gevoel makkelijk af?