Dove Choose Beautiful


Dove Choose beautiful campagne.

Waarom schrijf ik over Dove campagne in mijn blog? De reden is simpel, de advertentie is een inspiratie. Het is altijd mooi om goed na te denken over de keus die wij vrouwen iedere dag maken in ons leven. In dit geval hoe wij onszelf zien.

Heb je de reclame van Dove al gezien? Zo nee, dan kan je hem hier beneden zien, de eerste video campagne heet Choose beautiful. Ik heb zelf de naam van de campagne gebruikt voor de naam van mijn website, deze website. Dove heeft meerdere doordachte en inspirerende reclamecampagnes gemaakt zoals u wellicht ooit gezien heeft of nu gaat zien. Vaak gebruikt men in reclames van Dove een echte vrouw met rondingen, donker, licht in verschillende vormen en maten wat best opmerkelijk is i.p.v. een model of actrice. En laten wij eerlijk zijn, in het echt ziet een vrouw er ook niet uit als op de televisie of in een tijdschrift. Dat is meer de kracht van fotoshop.

 

 

Wat probeert Dove tegen ons te zeggen? Een ding kun je niet ontkennen, reclame zet je aan het denken. Ben je mooi? Het antwoord daarop komt van je eigen stem, wat wij tegen onszelf zeggen. Of wat de ander zegt. Hebben wij zo’n verkeerd beeld van onszelf en hebben wij als vrouw zo weinig zelfvertrouwen?

Ik heb Choosebeautiful.nl niet voor niks gecreëerd natuurlijk, ik wil graag dat wij als vrouw het beste uit onszelf halen. Je hebt maar één leven en dat gaat in een razend snel tempo, voor wij het weten is het voorbij, zo’n gevoel heb ik. Het zou zonde zijn als wij voor een gemiddeld leven kiezen. Laten we maar voor een mooi leven kiezen. En altijd het beste er van maken. En met mooi bedoel ik niet alleen een uiterlijke vertoning. Het is een deel ervan, ik bedoel ook een mooi leven. Choose a beautiful life!

 

Herkenbaar wat je hier zien op de  de reclame’s van Dove op dit pagina?

 

 

Ik ben zelf ook een vrouw en groei bewust of onbewust met de schoonheid die in ons bestaat. Onbewust worden wij van jongs af aan veroordeeld door hoe wij er uitzien. Ons uiterlijk en alles er om heen. Ik heb nog nooit een vrouw ontmoet die helemaal 100% tevreden is over haarzelf. Er is altijd wat om aan te merken, ongeacht hoe mooi die vrouw was. Naarmate ik ouder word, word ik mij ook steeds meer bewust van de uiterlijke schoonheid welke in mijn zit en in andere vrouwen. Gelukkig voor mij groeit het zelfvertrouwen met de jaren mee, hoe zit het bij jullie als het om zelfvertrouwen gaat?

Zelfvertrouwen is een belangrijk onderdeel van ons bestaan. Een ding wat ik gemerkt hebt is dat een vrouw met zelfvertrouwen en zelf liefde er altijd mooier uitziet en straalt, dan een mooi uitziende vrouw welke deze eigenschap niet bezit.

Ik werd ook opgevoed met bepaalde beelden in mijn hoofd, zoals dat ik altijd slank wil zijn. Alleen slank heeft nu andere betekenis dan slank toen ik twintig was. Er is veel veranderd in de manier waarop ik schoonheid zie. Ik wil nu slank zijn omdat ik ook gezond wil zijn. Ik vind nu ook niet alle slanke vrouwen meer mooi zoals vroeger. Ik heb  geleerd te waarderen dat vrouwen met een maatje meer ook mooi kunnen zijn. Dat zet mij weer aan het denken. Wat zeg dat dan over mij?

Wat ik heb geleerd als immigrant is ook dat schoonheid vast verbonden is met vooroordelen van de maatschappij. En in iedere cultuur is mooi zijn ook een andere vorm en betekenis. Bijvoorbeeld: Thaise mensen wil graag een witte huid hebben. Op bijna alle huidverzorgingsproducten staat “white tening “. Ik was er ook één van. Omdat de hele maatschappij waar je opgroeit er zo over denkt. Toen ik in Nederland kwam bleek alles tegenovergesteld te zijn. Iedereen hier wil graag bruin worden. Dan oog je gezond en dat vinden Nederlanders mooi. Ik heb ineens een mooie huid. De les hiervan is, iemand is mooi omdat zij mooi is, maar het heeft niets met de huidskleur te maken. Of je nou zwart, bruin of blank bent. Als je mooi bent dan ben je mooi. Het heeft ook niets met nationaliteit of wat dan ook te maken.

Maar mooi zijn is ook meer dan de uiterlijke vertoning en hoe iemand overkomt. Waarom zeg ik dat? Heb je zelf ooit ervaren dat je een vrouw ontmoet en zij doet zo aardig? hoe zij je behandeld, hoe zij praat, hoe je haar wereld betreed. Maar je voelt het, er klopt iets niet, het voelt niet echt. Het is nep. Dus daarom zeg ik dat mooi zijn meer is dan de buitenkant. Het heeft ook met de binnenkant te maken. Dat straal je ook weer uit naar buiten. Daarom is het leuk om aan mijn website te werken. Omdat deze is gericht aan de binnenkant zowel als aan de buitenkant. En mooi van binnen is dat je gelukkig bent en je gelukkig voelt.

 

 

Ik heb zelf ook een verhaal voor als het op mooi zijn aankomt. Weet je, mijn biologische moeder zei vroeger tegen mij dat ik “lelijk” was. Ik was een meisje toen en kon haar opmerking niet plaatsen, toch voelde ik haar opmerking, raar, er klopt iets niet. Zij vond mijn broer mooier omdat hij een lichtere huidskleur had dan ik en omdat hij een jongetje was. Het was verdrietig en kwetsend.

Wat kon ik doen als kind. Niet veel dus, ik was machteloos. Waarom zegt mijn moeder zoiets? Ik wist alleen dat, als ik ooit een moeder zou  worden, ik dit nooit tegen mijn dochter zou zeggen. In plaats  daarvan zou ik tegen haar zeggen dat zij mooi is en hoe mooi ik haar vind!  Ik ben niet tegen mijn moeder ingegaan in die tijd. Dat hoor je niet te doen. Op deze manier toon je respect aan je ouders, dat zit in de Thaise cultuur.

Pas jaren later toen ik ik al in Nederland woonde en mijn moeder in die tijd weer begon hoe lelijk ik was zei ik ” Ik ben lelijk, waar zal het vandaan komen?” dat was mijn antwoord. Sinds die tijd was zij stil en tot de dag van vandaag is dit onderwerp nooit meer op tafel gekomen, als moeder hoor je zoiets niet tegen je kind te zeggen. Dat weet ik nu.

Door deze ervaring heb ik mijzelf belooft dat ik nooit tegen mijzelf zal zeggen dat ik lelijk ben en altijd tegen mijzelf zal zeggen hoe mooi ik ben. Niemand mag mij naar beneden halen. Zeker ikzelf niet. Niet dat ik geen onzekerheid heb of helemaal blij met mijzelf ben. Ik heb genoeg wat ik niet mooi vind, maar door te denken aan mijn moeder heb ik weer de kracht om mijzelf weer op te rapen. Ik wil dat moeder ziet dat ze mij niet klein kan maken. En ik zeg tegen haar in mijn gedachten dat ik een mooie vrouw en een mooi mens ben!

Een of andere manier wilde ik altijd een dochter hebben, misschien omdat ik die band nooit heb gehad met mijn eigen moeder. Ik zou mijn dochter alles willen leren wat niemand mij nooit geleerd heeft. Ik wil zo graag van dat meisje houden, haar omhelzen en tegen haar zeggen hoe mooi en welkom zij is in deze wereld. Maar boven dat alles wil ik van haar houden!

Ik heb twee prachtige zonen, geen dochter. Soms denk ik aan het verlangen om een dochter te hebben. Het probleem is dat in werkelijkheid niet meer kinderen wil. Maar het verlangen om een dochter te hebben zit nog steeds  diep van binnen. Alleen nu begrijp ik het meer. Eigenlijk, dat kleine meisje dat ik verlang was mijzelf, ik wil gewoon de herkansing van mijn jeugd. Ik wil gewoon dat meisje geven wat ik allemaal gemist heb. Het is een soort van therapie.

Ik kan de tijd niet terugdraaien en besef dat het niet mijn schuld was, wat was gebeurt, wat ik kan doen is dat ik nu goed voor mijzelf zorg en van mijzelf hou. Als ik dat doe dan zorg ik al voor mijn dochter die ik nooit gekregen heb.

 

 

Heb je een liefdevolle moeder, koester het! Niet iedereen heeft dat geluk. Daardoor is mijn compliment naar Dove dat het bedrijf zoveel campagne maakt waar een vrouw of een meisje bewust wordt over hoe zij zichzelf ziet. Natuurlijk, het is een commercieel bedrijf waar geld mee wordt verdient. Maar je kunt niet ontkennen dat zij het goed doen en geïnspireerd werken, waar heel veel bedrijven niet eens over na den
ken.

Het is genoeg reden om Choose Beautiful als naam van mijn website te gebruiken, vinden jullie niet. Iedere keer dat ik aan de website werk, door het woord Choose beautiful, weet ik waarom ik begon en wat wil ik hiervoor wil bereiken. Ik wil graag mijzelf en andere vrouwen blijven herinneren dat je als vrouw iedere dag een keus mag maken voor jezelf.  Om mooi te zijn en je mooi te voelen. En trots te zijn op wie je bent. Je hebt geen complimenten van anderen nodig, wat je nodig hebt is je eigen compliment. Gun jezelf dat ook.  Ik hoop dat ik via mijn Choose beautiful website een klein deel ben van deze boodschap. Vrouwen maken een keus, maak een goede keus!

Bedankt voor het lezen en dat jullie van jezelf houden, ik bedank mijzelf en boven alles, ik bedank mijn moeder!