Wat is duurzame kleding?

Wat is duurzame kleding?
Wat is duurzame kleding. Bewust kopen hier aan het om.  Er zijn verschillende manieren van duurzaam. Biologische katoen zonder kunstmest  kan al invloed hebben op het klimaat. Katoenplanten met minder water, minder chemicaliën kunnen verschil maken op milieu gebied. Maar wat is duurzame kleding. Vandaag gaan wij het hier over hebben.

Ik probeer tegenwoordig op zoektocht te gaan, meer en meer op het gebied van duurzaamheid met mijn blog. Maar, ik ben net overgegaan naar dierproefvrije cosmetica , dan wil ik ook niet te hard van stapel lopen. Alles in een keer veranderen lijkt mij te veel. Maar een beetje aandacht aan schenken kan geen kwaad.

Wat kleding betreft, wil ik meer en meer voor duurzaam gaan. Mijzelf een kans geven om de ontdekkingsreis te maken; wat is duurzame kleding, wat voor keus kan ik maken?

Wat is duurzame kleding?

Wordt ik niet raar aangekeken als ik er met anderen over praat “Ik draag duurzaam kleding”. Begrijpt de ander wat ik bedoel? Zie ik dan ineens zo groen als een HULK. Groen meisje, u probeert meer milieu bewust bezig te zijn?

 

Wat is duurzame kleding?

Wat is duurzame kleding?

 

Ik wil zo groen mogelijk als ik kan. Maar ik wil niet doordraaien. Balans, niet tegendraads, niet opdringerig en zeker zo weinig mogelijk een veroordeler gaan worden. Balans in het leven.

Hoe kan ik duurzame kleding kiezen en kopen. Is het duur?
Een kledingstuk maken betast het milieu meer dan je denkt. Als ik een T-shirt koop, was simpel gedacht, ik vind hem mooi en wil hem graag hebben. Niet echt denken hoe hij wordt het gemaakt, hoeveel liter water is hiervoor nodig en hoeveel uren kinderarbeid zit er in? Vaak staan wij er gewoon niet bij stil. Het begint al bij de landbouw.

 

Wat is duurzame kleding?

Wat is duurzame kleding?

 

Duurzame kleding Hier moet je rekening mee houden:

Het planten van een boom, hoe kom je aan materiaal, stof, water, chemische processen, energie, logistiek, arbeid en ga zo maar door. Voor het beland in je kleding kast. Er zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Van zowel de planeet als de mensen. De arbeidsnormen, milieunormen, afval & recycling, chemicaliën, dierenwelzijn, energieverbruik, gezonde zee, klimaat / CO2 /, luchtkwaliteit, milieu herstel, verpakking, watergebruik en vervuiling, de rechten van de mens; Discriminatie op het werk, extreme overuren, gedwongen arbeid, kinderarbeid, klachten procedures, redelijk loon, veilige en gezonde werkplek, belastingontduiking, eerlijke contracten & transacties, eerlijke prijs/leefbaar inkomen, kartels & monopolies/misbruik van marktmacht, toegang tot marktinformatie, toegang tot verzekeringen, mensvriendelijkheid, diervriendelijkheid en milieuvriendelijkheid, genetische manipulatie vermijden, eerlijke marketing en transparantie.

Informatie ⇑ heb ik van keurmerken.milieucentraal.nl  Daar kan je ook zeer uitgebreide informatie over lezen.

 

 

Wil ik nog een T-shirt kopen als ik hier allemaal rekening mee moet houden? Eerlijk is eerlijk, het is een heel breed scala. Een leven als holbewoner, met een paar stukken blad op mijn lichaam en nooit meer kleding kopen lijkt mij een stuk makkelijker. Waar begin ik aan?

De last viel van mijn schouders toen ik ontdekte dat er meerdere manieren van duurzame kledingkeuzes zijn. Hier kan ik meedoen, aan duurzame kleding, door:
De manier van duurzaam kunnen zijn en willen zijn is:

⇒ Nieuwe kleding kopen in een winkel en webshop die speciaal is gericht, aandacht besteed en rekening houd met duurzame productie. Die zijn veel te vinden tegenwoordig. Gelukkig maar. Het kledingstuk zal niet goedkoop zijn, maar als je boven hebt gelezen, waar allemaal rekening mee moet worden gehouden, dan zal je snap waar het geld na toe gaat. Via internet kan je gelukkig tegenwoordig in een paar klikken een website vinden waar duurzame kleding te koop is.

 

Wat is duurzame kleding?

Wat is duurzame kleding?

 

⇒ Koop kleding van gerecyclede materialen. Van oud gerecycled polyester of katoen. I.p.v. nieuw producten produceren gebruiken wat wij wat wij al hebben. Denk aan een opgevouwen boodschappentas die van een oude paraplu is gemaakt. Er zijn zelf websites waarop de tas hiervan wordt verkocht.

⇒ Tweedehandse kleding kopen. Dat betekent dat je ook mee kan doen als je minder geld te besteden hebt. De tweede keus is tweedehandse kleding kiezen. De kringloop is bijna in iedere hoek van de straat te vinden tegenwoordig. Zo hergebruik je de oude kleding waar je zeker het milieu flink mee spaart. Dit zal mijn eerste keus zijn. Ik zal ook wel eens nieuwe kleding kopen, maar vaker voor tweedehands kiezen omdat het heel veel geld scheelt. Op deze manier kan ik ook nog meedoen aan een duurzame wereld. Er nog steeds piekfijn uit zien en niet te veel geld uitgeven.

 

Wat is duurzame kleding?

Wat is duurzame kleding?

 

Hoe ziet het met de hygiëne? Gooi het in de wasmachine, op 90 graden, als je zo bang bent van bacteriën. Alleen 90 graden is weer niet duurzaam energie verbruik. Gelukkig, een wereld verbeteraar doet hier meestal niet moeilijk over. Yee…wat vies, tweedehandse kleding? Wat denk je bij uit eten gaan van het bestek in het restaurant? Het hotel – de handdoeken, beddenlakens? Een openbare WC? Hoe hygiënisch is dat? Hoeveelste hands is dat?

⇒ Niet kopen. Dat is ook een optie. Wat kan duurzamer zijn dan gewoon niet kopen? Het is de meest duurzame manier.

Bewust & verstandig omgaan met duurzame kleding:

⇒ Koop Fair Trade kleding.
⇒ Huur kleding om te dragen

⇒ Koop eens tweedehandse kleding als je daar geen moeite hebt. Het klinkt misschien minder chic dan nieuwe Fair Trade kleding te kopen, maar het gaat toch om je keus en intentie. Kies wat bij je past. Als je weet dat je goed bezig bent, wat kan jou het schelen wat een ander denkt.

⇒ Gebruik de kleren die je al hebt zo lang mogelijk als je kunt.  Door je te verdiepen in hoe je de kleding zo lang mogelijk kan dragen. Dan ben je al bezig met een impact op de planeet. 30 of 90 graden zorgt dat kleding langer meegaat, maar dat scheelt ook veel energie. Wat allemaal goed is voor het milieu.

 

Wat is duurzame kleding?

Wat is duurzame kleding?

Bron foto’s lees disclaimer.

 

Weet je dat door kleding te hergebruiken je echt goed bezig bent met het milieu?

Als je geen zin hebt om tweedehands te dragen kan je ook meedoen.  Gooi kleren niet weg. Door kleding die je niet meer draagt weg te geven aan familie, vrienden of de kringloop. Voor een tweede kans, op deze manier draag je zeker bij aan een duurzaam proces van duurzame kleding.

Het proces houdt ook nog steeds niet op bij kleding kopen. Wassen, welk wasmiddel gebruik je enzovoorts. Alle keuzes die je maakt en niet maakt kunnen zomaar het milieu aantasten. Zoals ik al eerder heb gezegd, laten wij maar een tussenweg vinden. Aan denken, bewust zijn, maar wel de balans bewaren.In mijn geval dan. Alles wat TE is, is ook niet alles.

Wat is duurzame kleding? Waar denken jullie aan, als je het woord duurzame kleding hoort?

Duurzame kleding.Duurzame kleding.

Leave a comment

Your email address will not be published.